Devalüasyonun tersi olarak da bilinen revalüasyon, bir ülkenin parasının değerinin, altına, gümüşe ve dövize göre yükseltilerek yeniden ayarlanmasıdır. Kelime anlamı da “değerinin yükseltilmesi” veya “yeniden değerlenmesi”dir.
Revalüasyon temelde ödemeler bilançosu fazla veren ülkelerin kullandığı bir ekonomik terimdir. ödemeler dengesinin fazla olması iyi bir şey gibi görünse de ekonomide durum böyle değildir. ödemeler bilançosunun dengede olması istenir ve bu sebeple de revalüasyon işlemine başvurulur.’
Revalüasyonun Etkileri Nelerdir?
- Ülkenin ihracatı zorlaşır: Parasının değeri yüksek bir ülke, iç piyasada ürettiği malı diğer ülkelerin paralarına göre daha yüksek fiyata satmak zorunda olacağı için alıcı bulması zorlaşır.
- Ülkenin ihracat geliri düşer: İhraç edilen malın fiyatı artacağı için daha az mal satılır. Bu sebeple birim başına elde edilecek ihraç ürün fiyatı artsa da ihraç edilen ürünlerden elde edilen toplam gelir düşer.
- İthalat kolaylaşır: Parası değerli bir ülke, dünyanın her tarafından, kendi parasına oranla daha ucuza mal satın alabilir. Dış piyasada mal bulmak kolaylaşır.
- İthalat geliri artar: İthal edilen malların iç piyasada satışı kolaylaşır. İthalattan gelir elde eden şirketler kar elde ederler.,
- Ülkede üretim düşer: Paranın aşırı değerli oluşu, iç piyasanın rekabetçi fiyatlardan dolayı ithal ürünlere yönelmesine sebep olur. Bu da ülke içerisindeki üretim mekanizmalarına zarar vereceği için uzun vadede bir enflasyon riski barındırır.
Revalüasyonun Özellikleri Nedir?
Revalüasyon, sabit kur uygulanan sistemlerde bir piyasa enstrümanı olarak kullanılır. Temelde ödemeler bilançosundaki fazlalığı gidermek için kullanılan bir işlemdir. Yani asıl amacı dengeleri bulmak olsa da bu fazlalıklar sebebiyle oluşabilecek enflasyonu engellemek için de revalüasyon kullanılır.
Revalüasyon işleminin kullanımına hükümetler karar verir. Eğer ki merkez bankaları ihtiyaçtan fazla altın ve döviz biriktirmişse bu aşırı birikmiş rezervlere karşılık yapılacak emisyon yüzünden ülkede enflasyon olmaması için yine revalüasyon kullanılır.
ülke ekonomisinin içerde ve dışarıda dengeyi sağlaması ve fiyatlar genel düzeyinin optimum seviyede kalmasını sağlamak için kullanılan revalüasyon ithalatı arttırır ve ihracatı düşürür. Yüksek enflasyonun önüne geçilerek ticaretin istenilen seviyeye gelmesi amaçlanmaktadır. Bütün bu bilgilere ek olarak unutulmamalıdır ki revalüasyon sabit kur sisteminin geçerli olduğu ülkelerde kullanılır. Değişken kur sistemine sahip olan ülkeler ise para politikası kullanımı daha doğru olacaktır. Ayrıca ülke rekabetçi ve ekonomik temelleri sağlam olmalıdır.