TÜİK tarafından Haziran ayına ilişkin olarak açıklanan güven endekslerinde genel bir düşüş hakim. 100 değerinin sınır olarak kabul edildiği güven endeksilerinde, reel kesim güven endeksi 105,4’ten 102,8’e düştü. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 düşüşle 115,4 olurken, perakende sektörü ise yüzde 2,6 azaldı ve 108,8 oldu. İnşaat sektörü ise güven sınırının altında kalmaya devam etti. Yüzde 0,5 düşen İnşaat Sektörü Güven Endeksi 87,9 puana geriledi.
Reel Kesim Güven Endeksi’nde Keskin Düşüş
Haziran ayı için açıklanan ve güven endekslerinde baz alınan en önemli göstergelerden biri olan Reel Kesin Güven Endeksi (RKGİ) 102,8 olarak ölçüldü. RKGİ’de yaşanan düşüş yüzde 2,6’yı buldu. Mayıs ayında 105,4 açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi, Nisan ayında ise 106,1 seviyesindeydi.
Nisan ayındaki veri aynı zamanda son 9 ayın en yüksek değeriydi.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise sınırın hemen üzerinde tutundu. Mevsim etkileri arındırıldıktan sonra ölçülen reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) yüzde 1,9 düşüş gösterdi. Mevsimsellikten arındırılmış endeks 100,5 değerini aldı.
Kapasite kullanım oranlarındaki düşüş, güven endeksindeki düşüşten daha yavaş bir seyir izledi. Bin 738 işyeriyle yapılan anketler sonucunda kapasite kullanım oranı imalat sanayinin genelinde yüzde 0,4 düştü. Kapasite kullanım oranlarının mevsim etkilerinden arındırılmasının ardından ise düşüş ya da yükseliş gerçekleşmedi. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı Haziran ayında 76,2 seviyesinde gerçekleşirken, mevsimsel etkilerden arındırıldıktan sonra 76,3 değeri bulundu.
Sektörel Güven Endeksi Nasıl Bulunur?
Sektörel güven endeksi, TÜİK tarafından yayınlanan ve TCMB tarafından pek çok parametre için öngörü oluşturan önemli bir endekstir.
Bu endekste, ayrı ayrı sektörler ve genel bir piyasa için bir güven ve beklenti sonucu çıkarılır. Sektör temsilcilerinin katıldığı bir anketle beraber beklentilerin ölçüldüğü anketlerde sektör temsilcileri bazı soruları cevaplar.
Bu sorular içinde, mevcut mal stoku, toplam sipariş miktarı, sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç ayda istihdam edilmesi düşünülen personel sayısı, genel gidişata ilişkin tahminler, gelecek üç aylık dönemde yapılması planlanan üretim hacmi, gelecek üç ayda yapılması planlanan ihracat miktarı hakkındaki görüşlerin sorulduğu ankette bu konularda geçmiş döneme ait veriler de toplanır.
Geçmişe ait veriler, geçmişte verilen cevaplarla uyumlu olup olmadığı değerlendirilirken endeksin doğruluk oranı tespit edilir. Geleceğe yönelik olarak açıklanan beklentiler ise endeksi şekillendirir.
TCMB, elde edilen verilerle, piyasanın gelecekte durgun veya hareketli olup olmayacağını değerlendirirken, üretim ve satış beklentileriyle enflasyon tahminlerinde de bulunabilir. Buna göre faiz artırımları için belli bir yol haritası çıkarabilir.
Bunun dışında ekonomik güven endeksinde halkın genelinden alınan verilerle, sektörlerden alınan veriler de karşılaştırılabilir.