Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat 2025 dönemine ilişkin enflasyon raporunu yayımladı. TÜİK’e göre enflasyonda düşüş devam ederken yıllık enflason oranı yüzde 39,05 aylık enflasyon oranı ise yüzde 2,27 oranında hesaplandı. Son 12 ayın ortalama enflasyonu ise yüzde 53,83 oranında ölçüldü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de X hesabından bir açıklama yaptı. Şubat ayında gerçekleşen enflasyon ile birlikte yıl sonu için olan enflasyon beklentisi de yüzde 25,38 seviyesinden yüzde 25,26’ya revize edildi.
Enflasyon oranıyla birlikte memurların enflasyon farkları ve kira artış oranları da etkilenecek. 2025 Şubat enflasyon rakamları ve neleri etkileyeceği haberimizde.
2025 Şubat Enflasyonu
Şubat ayında 12 aylık enflasyon oranı yüzde 39,05 oranında gerçekleşti. Bu rakam geçen ay oluşan yüzde 44,38 enflasyon oranına göre 5,33 puan düşüş kaydetti. Ocak ayında gelen yüzde 5,03 aylık enflasyonun ardından Şubat 2025’te yüzde 2,27 oranında açıklanan oran, geçen yılın aynı ayında yaşanan yüzde 2,94 oranına göre 0,69 puan düşerek baz etkisiyle yıllık enflasyonda da düşüşe sebep oldu.
Şubat ayı için enflasyon beklentileri yapılan anketlerde en düşük yüzde 2,30 oranında ölçülüyordu. TÜİK rakamları en düşük enflasyon beklentisine yakın açıklansa da yüzde 0,03 oranında daha düşük gerçekleşti.
Şubat ayında ölçülen enflasyonda yıllık enflasyon artışının en yüksek olduğu kalem, geçen ay olduğu gibi yine eğitimde gerçekleşti. Eğitim harcamalarındaki yıllık artış oranı yüzde 94,90 olarak gerçekleşti. Şubat 2024’e göre en düşük artış ise giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Giyim ve ayakkabıdaki yıllık enflasyon oranı yüzde 20,84 oldu.
Giyim ve ayakkabı grubunda Şubat ayı enflasyonu yüzde 5,06 düşerek aynı zamanda bir önceki aya göre en çok düşen grup olurken sağlık harcamalarına yapılan harcamaların da yüzde 4,38 oranında düştüğü tespit edildi. alkollü içecekler ve tütün alanında ise yüzde 0,01 oranında düşüş gerçekleşti. Eğitim harcamalarında aylık artış oranı ise yüzde 9,92 ile rekor düzeyde arttı.
TÜİK’in takip ettiği 143 temel mal ve hizmet kaleminden 113 tanesinde Şubat ayında fiyat artışı yaşandığı tespit edildi. 5 grupta fiyatlar değişmezken 25 temel malın fiyatlarında ise düşüş meydana geldi.
2025 Mart Ayı Kira Artış Oranları
Aylık kira artışlarının hesaplama yöntemi, yıllık enflasyon ortalamasına göre değil, son 12 aydaki yıllık enflasyon oranlarının ortalamasına göre hesaplanıyor.
2024 yılı Şubat ayından 2025 yılı Şubat ayına kadar geçen sürede yaşanan yüzde 53,83 ortalama enflasyon oranına göre kira artışı için kontrat yenileme tarihi Mart ayında olan kiracıların da yüzde 53,83 kira artışı yapması öngörülüyor.
Bu durumda, 10 bin lira ev kirası ödeyen bir kiracının Mart ayı itibariyle yapacağı zam oranı da yüzde 53,83 artışla 15 bin 383 lira düzeyine geliyor.
Buna göre kiralara yapılacak zam her 10 bin lirada 5 bin 383 lira artış yapılması anlamına geliyor.
Memur ve Emekli Maaşlarına Enflasyon Düzeltmesi Farkı
Memur ve emekliler için yılda iki kere yapılan enflasyon düzeltmesi enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Ocak ayına ilişkin yılın ilk enflasyon sonucunda ve Şubat ayına ilişkin ikinci enflasyon sonucunda toplam meydana gelen enflasyon oranı zam olarak yansıyacak. Haziran ayının enflasyon raporu ise Temmuz ayında gelecek. Bu zamana kadar gerçekleşecek toplam enflasyon oranını memur ve memur emeklileri enflasyon düzeltme farkı sebebiyle maaşlarına zam olarak alacaklar. Ancak memurlar ve emekli sandığı emeklileri için hesaplamada ufak bir fark bulunuyor.
Yüzde 5,03 oranında gelen Ocak ayı enflasyonu ve yüzde 2,27 oranında gelen Şubat ayı enflasyon oranı ile birlikte maaşlara bu iki ay için yansıtılacak zam oranı da böylece ssk ve bağ kur emeklileri için yüzde 7,41’e ulaşmış oldu. SSk ve Bağ Kur emeklileri oluşacak zammı doğrudan alacaklar.
Memur ve memur emeklileri için ise bir önceki dönemde yapılan zam ve enflasyon beklentisine göre oluşan bir paketle maaşlar ödeniyor. Memurların alacakları enflasyon farkı, yıl başında aldıkları farktan çıkarılarak hesaplanır.
Buna göre Şubat ayına ilişkin enflasyon raporu ile birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 1,34 hesaplanıyor.
Toplu sözleşmede belirtilen yüzde 5 oranındaki zam ile yüzde 1,34 oranı memurların Temmuz ayında alacağı zamma eklenecek ve böylece memurlar Temmuzda şimdiden yüzde 6,40 oranında zam alacaklar. Temmuz ayına kadar geçecek sürede yaşanacak enflasyon zammı da hesaplanarak bu oranın üzerin eklenecek.