Tat Gıda Sanayi AŞ (TATGD) bedelli sermaye artırımına gitme kararı aldı. Şirket bedelli sermaye artırımıyla ilgili olarak şirketin yönetim kurulunda aldığı kararı paylaşırken konu hakkında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuracak.
Tat Gıda’nın aldığı bedelli sermaye artırım kararında, sermayenin yüzde 80 oranında artırılması gündeme geldi. Şirket, her bir adet hisse senedi için tanesi 1 liradan bedelli sermaye artırımı yapma kararı aldı. Buna göre elinde 10 adet TATGD hisse senedi olan yatırımcılar, 8 adet hisse senedini 8 TL bedelle talep edebilecekler.
Şirket 136 milyon lira olan ödenmiş sermayesini bedelli sermaye artırımı yoluyla 244 milyon 800 bin liraya yükseltmek istiyor. Şirketin 250 milyon liralık kayıtlı sermaye tavanı içinde gerçekleşecek olan bu sermaye artırımıyla birlikte şirket 108 milyon 800 bin liralık yeni pay ihraç etmiş olacak.
TATGD Bedelli Ne Zaman?
Tat Gıda henüz bedelli sermaye artırım kararının yönetim kurulunda alındığını açıkladı. Bedelli izahnamesiyle birlikte Sermaye Piyasası’na başvuracak şirket ardından SPK’nın konu hakkında onay veya red kararını belleyecek.
Sermaye Piyasası Kurulu, herhangi bir maddede tadil edilme talebinde bulunursa, şirket başvurusunu gözden geçirerek yeniden başvurma hakkına sahip olacak.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun onay vermesinin ardından şirket kısa bir süre içinde bedelli sermaye artırımına gidebilir. Bedelli sermaye artırımına gidilmesinin ardından belirlenecek olan tarihte şirketin hisse senedi fiyatı düzeltmeye gidecek ve yatırımcıların 15 günden kısa olmamak şartıyla rüçhan hakkını kullanması beklenecek.
Rüçhan hakkı kullanılmayan paylar yeniden borsada satılabilir veya şirket kendisi satın almayı tercih edebilir. Yatırımcılar da rüçhan haklarını borsada satabilirler.
TATGD Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?
Tat Gıda’nın bedelli sermaye artırımı kabul edilirse, yatırımcılar için rüçhan hakkı kullanma süreci başlayacak. Haftasonu ve resmi tatiller dahil olmak üzere en kısa 15 gün, en fazla 45 gün olarak belirlenebilecek olan rüçhan sürecinde yatırımcıların paylarını sakladıkları aracı kuruma müracaat ederek bedelli sermaye artırımına katılma isteklerini iletmeleri gerekiyor.
Bedelli sermaye artırımına katılacak yatırımcılar, yatırım hesaplarında bedelli için kullanmak istedikleri tutarın bulundurmak zorunda, ancak eksi bakiye için aracı kurumun müsaade etmesi durumunda rğüçhan hakkı için borçlanmak da mümkün. Bunun için yatırımcıların aracı kurumlarına müracaat etmeleri gerekiyor.
Bedelli sermaye artırımının gerçekleşeceği gün belirlenecek olan referans fiyattan yatırımcılar rüçhan haklarını satabilirler veya ek hak satın alabilirler. Referans fiyatla rüçhan hakkının alınıp satılabileceği borsa kodu ise TATGD.R koduyla işleme açılacaktır.
Bedelli sermaye artırımının belirlenen son günü haftasonu veya resmi tatile denk gelmesi durumunda ise son gün takip eden ilk iş günü olarak belirlenecektir.
TATGD Bedelli Sermaye Artırımında Kaç Lot Düşer?
Tat Gıda’nın bedelli sermaye artırımında her yatırımcı elinde bulunan hisse senedi adedinin yüzde 80’ini alabilecek. Şirketin bedelli bölünme başvurusu kabul edilirse, elinde 100 adet TATGD hisse senedi olan yatırımcılar buna karşılık 80 lira bedelle 80 adet daha hisse senedi alabilecekler.
Şirketin borsada işlem göreceği fiyat da bedelli sermaye artırımının yapılacağı gün oluşacak fiyata göre belirlenecek. Rüçhan hakkı kullanımında hesaplanacak formül için Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır başlıklı yazıya bakabilirsiniz.
TATGD Bedelli Sermaye Artırım Kararı
Şirketimiz yönetim kurulunun 09.08.2024 tarihli toplantısında;
1. Şirket Esas Sözleşmesi’nin 6. maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, Şirketimizin 250.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içinde 136.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle % 80 oranında 108.800.000 TL artırılarak 244.800.000 TL’ye çıkarılmasına,
2. Pay sahiplerimizin yeni pay alma haklarında herhangi bir kısıtlama yapılmamasına ve pay sahiplerine yeni pay alma haklarının 1 TL nominal değerli 100 adet pay için 1 TL fiyat üzerinden kullandırılmasına,
3. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 15 (on beş) gün olarak belirlenmesine, bu sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde yeni pay alma hakkı kullanım süresinin izleyen iş günü akşamı sona ermesine,
4. Süresi içinde yeni pay alma hakkını kullanan pay sahiplerine verilecek payların kaydi sistem esasları çerçevesinde dağıtılmasına,
5. Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar var ise, bu payların 2 (iki) iş günü süreyle nominal değerden düşük olmamak üzere Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasa’da oluşacak fiyattan satılmasına,
6. Yeni pay alma haklarının kullanılması ve yeni pay alma haklarının kullanılmasından sonra kalan payların halka arz edilmesi sonrasında satılamayan pay olması halinde, söz konusu satılamayan payların 6 (altı) işgünü içinde iptal edilmesine,
7. Sermaye artırımı nedeniyle çıkarılacak payların Şirket ortaklarına Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nin (“MKK”) kaydileştirme ile ilgili düzenlemeleri çerçevesinde kaydi pay olarak dağıtılmasına ve yeni pay alma haklarının kaydileştirme sistemi esasları çerçevesinde kullandırılmasına,
8. Sermaye artırımı işlemleri kapsamında Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin aracı kurum olarak belirlenmesine,
9. Sermaye artırımı için SPK, Borsa İstanbul A.Ş., MKK, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ve diğer tüm kamu ile özel kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılması gerekli tüm iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesine, gerekli bildirim, başvuru ve diğer iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve izahname, sözleşme, taahhütname, vekaletname, başvuru belgeleri, beyan, dilekçe ve sair evrakların imzalanması da dahil bu karar kapsamında yürütülecek tüm iş ve işlemlerin yapılması konusunda Şirket yönetiminin yetkilendirilmesine,
toplantıya katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir.
Sürece ilişkin gelişmeler hakkında ayrıca bilgi verilecektir.
İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama esas kabul edilecektir.
Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulunun yürürlükteki Özel Durumlar Tebliğinde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını, bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.