Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenen faiz kararını açıkladı. Faiz karar metninde güçlü ifadeler yer alırken, faiz kararı yüzde 50’de sabit bırakıldı.
Enflasyonist baskıların sürdüğünü ve dezenflasyona karşı piyasalardaki dirence dikkat çekilen karar metninde, enflasyonla mücadelenin süreceği vurgusu yer aldı.
TCMB’nin Twitter (X) hesabında yapılan paylaşımda “1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu” ifadesine yer verildi.
Beklentiler de yüzde 50 oranında faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.
TCMB, Para Piyasası Kurulu (PPK) raporunu da paylaştı;
Seda Yalçınkaya Kararı Yorumladı
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, TCMB’nin PPK kararını şu sözlerle yorumladı;
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentisine paralel olarak faizi %50 seviyesinde sabit tuttu. Kurum olarak beklentimiz faizlerde her hangi bir değişikliğe gitmemesi yönündeydi. Bunu belirtmemizdeki ana motivasyonumuz bir önceki toplantıda yapılan 500 baz puanlık faiz artırımının etkilerinin izlenmesinin tercih edilmesi yönündeydi. Para politikası adımlarının gecikmeleri etkilerine yapılan vurgu bunu destekler nitelikte.
TCMB’nin karar metninde Mart ayı enflasyonundaki ana eğiliminde zayıflama olduğu vurgulanırken Merkez Bankasının öngörüsünden yüksek gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası enflasyon dinamiklerini ifade ederken enflasyon risklerinin yukarı yönde olmaya devam ettiğini, aylık zayıflamanın izlendiği ifade edilmiş. Enflasyonda zayıflamanın henüz yeterli boyutta olmadığı ve yıl sonu enflasyon beklentisi içinde daha yüksek bir yerde kaldığını anlıyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankası kararlı duruşunu sürmeye devam ediyor.
Sıkı duruşu ifade eden paragrafta ise faiz patikasının sıkılaşma yönünü net bir şekilde ifade etmeye devam etmiş. Finansal koşulların sıkılığının mevcut durumda devam ettiği vurgulandı. İç talepteki dengelenmenin henüz oluşmadığı ve dezenflasyon sürecine yılın ikinci yarısından sonra gidilebileceği belirtilmiş.
Genel olarak metinde sıkı duruşun korunması olumlu. Sürpriz bir ifade yok. Merkez Bankası enflasyon patikasını izlemeye devam ediyor. Aylık enflasyondaki seyrin izlenmesi önemli olmaya devam ediyor. Finansal koşulların daha da sıkılaşması önümüzdeki günlerde tüketim ithalatında yavaşlama görülebilir. Dolayısıyla 1. Çeyrekte önden yüklemeli devam eden iç talebin ikinci çeyrekte tüketime dayalı sektörlerde yavaşlama olabileceği görüşündeyiz.
Faiz kararına piyasa reaksiyonu çok güçlü olmadı. Beklenen yönde bir karardı. Kararın açıklanmasının ardından bankalarda baskının arttığını izliyoruz ancak bankacılık endeksindeki güçlü eğilim korunuyor. 1. Çeyrek bilançolar yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Bu akşam TAV Hava limanlarının 2024 yılı 1Ç bilançosu gelecek. Dolayısıyla endekste bilanço beklentilerinin ön plana çıkacağı bir süreç oluşabilir.
Zorunlu Karşılıklar Hakkında Basın Duyurusu
TCMB ayrıca bir basın duyurusu yayınladı;
Yayınlanan duyuruda şu ifadelere yer verildi;
Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan bankaların Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları (KKM) için tesis edilen zorunlu karşılıklarına faiz uygulaması 5 Şubat 2024 tarihinde duyurulmuştu.
Söz konusu uygulamada;
- KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının %60’ı olarak belirlenmesine,
- TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının %80’i olarak belirlenmesine
karar verilmiştir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.