Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 Kasım ayı için dış borç istatistiklerini yayınladı. Kısa vadeli dış borç stok (KVDB) verileri incelendiğinde Kasım ayında Ekim ayına göre yüzde 0,8 oranında gerileme olduğu ve 178,8 milyar dolar olduğu görüldü. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış borçların yer aldığı vadeye göre KVDB stok verileri de yüzde 1,4 oranında azalışla 232,7 milyar dolar olarak açıklandı.
Verilerde yer alan bankalar kaynaklı KVDB stok ise Ekim ayına göre yüzde 0,7 oranında azalış gösterdi ve 81,6 milyar ABD doları olarak belilendi. Merkez bankası kaynaklı yükümlülüklerin de yüzde 3,8 oranında azaldığı ve 36,1 milyar ABD dolarına gerilediği görüldü.
Bankacılık Borçları Artış Gösterdi
Yurt içi bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler de verilerde yer aldı. Veriler göz önüne alındığında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında artış göstererek 23,8 milyar dolara yükseldiği görüldü.
Yurt dışı yerleşik bankaların Türkiye’deki mevduatları, yüzde 4,7 oranında azalarak 18,7 milyar ABD doları seviyesine düştü.
Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları ise yüzde 0,2 oranında gerileyerek 18,8 milyar ABD doları oldu. Ayrıca, TL cinsinden mevduatlar yüzde 3,0 oranında azalarak 20,3 milyar ABD doları olarak kaydedildi.
Diğer sektörler bazında KVDB stok verilerine bakıldığında Ekim ayına göre Kasım ayında yüzde 1,1 oranında artış olduğu görüldü ve 61,0 milyar dolar düzeyine yükseldiği belirlendi.
Ticari Kredilerde de Artış Görüldü
Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler, yüzde 0,8 oranında artarak 56,5 milyar dolara yükseldi. Öte yandan, nakit kredilerden kaynaklanan yükümlülükler ise yüzde 4,2 artarak 4,5 milyar ABD doları seviyesine çıktı.
Tüm veriler göz önüne alınıp incelendiğinde KVDB stokunun yüzde 47,8’inin ABD doları, yüzde 20,5’inin Euro, yüzde 16,7’sinin Türk Lirası ve yüzde 15,0’ının da diğer döviz cinslerinde olduğu açıklandı.
Kasım ayı için açıklanan verilerde yer alan değerler ışığında kalan vadeye göre KVDB stokunda Merkez Bankası ve Genel Hükümet’in toplam yükümlülükleri 2023 yılına göre azalış gösterdiği görülürken Bankalar ve diğer sektör yükümlülüklerinde artış olduğu belirlendi.