Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantıları’nın süreceğini açıkladı. Bolat, toplantıların ticari ilişkileri geliştireceğini belirtti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel’de düzenlenen ilk Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulundu. Bolat, Türkiye ve AB ilişkileri açısından önemli bir gün olduğunu ve görüşmelerin verimli geçtiğini ifade etti.
Toplantıların yaklaşık 6 saat sürdüğünü belirten Bolat, AB yetkilileriyle ikili ticaret ve işbirliği konularını ele aldıklarını vurguladı. Bolat, bu yeni diyalog mekanizmasının Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönem başlatacağını ve ticari ortaklığın gelişmesinde kritik rol oynayacağını söyledi.
Ticari Konularda İlerleme
Bolat, Türkiye ile AB arasında yeni ve olumlu bir gündeme odaklandıklarını belirterek, ticari engellerin aşılması ve yeşil ile dijital dönüşümde işbirliğinin derinleştirilmesinde ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Teknik ekiplerin daha önce belirli konularda kapsamlı fikir alışverişinde bulunduğunu hatırlatan Bolat, bu sürecin daha yakın işbirliğinin faydalarını gösterdiğini ifade etti.
Bolat, bu çabaların meyvelerini almanın mutluluğunu yaşadıklarını ve ortak işbirliğinin iş dünyasına önemli faydalar sağladığını belirtti.
Gümrük Birliği’nin Önemi
Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinin ve Gümrük Birliği’nin bağları güçlendirmedeki önemine dikkat çeken Bolat, Gümrük Birliği’nin Türkiye’nin sanayi altyapısının kalitesini artırdığını ve Türk ürünlerinin küresel pazarlarda rekabet edebilirliğine katkıda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa’ya yakın bir üretim üssü haline geldiğini ve nitelikli iş gücüyle küresel tedarik zincirlerine entegre olduğunu vurguladı.
Bolat, Türkiye-AB arasında toplam yıllık 205 milyar avroluk ticaret hacmi bulunduğunu belirtti ve Türkiye’nin AB tedarik zincirlerine yakınlığının ve entegrasyonunun AB’nin küresel rekabet gücünü güvence altına aldığını söyledi.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi
Gümrük Birliği’nin günümüz uluslararası ticaret gerçeklerine göre modernize edilmesinin karşılıklı ekonomik güvenliği geliştireceğini belirten Bolat, mevcut Gümrük Birliği’nin dijital ticaret, hizmet ticareti, yatırımlar ve kamu alımları gibi önemli alanları kapsamadığını söyledi. Bolat, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki taraf için de yararlı ve gerekli olduğunu ifade etti.
Bolat, toplantıda Türk vatandaşlarının karşılaştığı vize zorluklarının da ele alındığını belirtti. Vize kolaylaştırma ve kara yolu taşımacılığı sınırları gibi meselelerin görüşüldüğünü ekledi.
Gelecek Toplantılar
Bakan Bolat, üst düzey ticaret toplantılarının yılda bir kez gerçekleştirileceğini ve Dombrovskis ile AB tarafını ikinci toplantı için Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Ayrıca, yılda iki defa üst düzey ticaret çalışma grubu toplantılarının yapılacağını ve ilk toplantının bu yıl bitmeden gerçekleştirileceğini belirtti.
Doğrudan Yatırım Beklentisi
Bakan Bolat, bir gazetecinin Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan Türkiye’de yatırıma yönelik anlaşma hakkındaki sorusuna, Türkiye’de elektrikli otomobillere daha fazla doğrudan yabancı yatırım gelmesini umduklarını söyledi. Bolat, Türkiye’nin Çin’den gelen elektrikli otomobillere ek gümrük vergisi uyguladığını hatırlattı.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis, AB’nin Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik anti sübvansiyon soruşturması yürüttüğünü ve geçici tedbirler uyguladığını belirtti. Dombrovskis, Çinli elektrikli araç üreticilerinin AB ülkelerindeki yatırımlara açık olduklarını ifade etti.
Dombrovskis, bugünkü görüşmelerin başarısı göz önüne alındığında, Bakan Bolat ile ikili ticari diyalogları yıllık olarak gerçekleştirmekte anlaştıklarını belirtti.