AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, AB ve Ukrayna arasındaki katılım müzakerelerinin ilk aşaması olan hükümetlerarası konferansın açılışını gerçekleştirdi. Konferans ilklere sahne oldu.
Lahbib, “Bu hepimiz için tarihi bir an ve ilişkilerimizde bir dönüm noktası” ifadelerini kullanarak açtığı görüşmelerde ilk olarak Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşı kınadı. Lahbib, “AB, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini sürdürüyor. Rusya’nın saldırganlığı karşısında Ukrayna’nın meşru müdafaa hakkını desteklemeye devam ediyoruz. AB, ortaklarıyla birlikte Ukrayna’nın güvenliğine katkıda bulunma kararlılığını sürdürecektir” dedi.
Lahbib sözlerini “Bugün başlattığımız katılım müzakereleri zorlu olacak. Ancak bu süreci başarıyla tamamlayacağınıza güveniyoruz ve çabalarınızda size destek olacağız. AB’nin tam üyesi olarak sizi aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz” şeklinde sürdürdü.
Ukrayna Başbakanı Videokonferansla Katıldı
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, görüşmelere videokonferans yoluyla bağlandı. Şmıgal açılış konuşmasında, “Ukrayna ve Avrupa için tarihi bir gün” ifadelerini kullanırken, müzakere pozisyon belgelerinin AB tarafından olumlu karşılanacağından emin olduğunu belirtti. “Ukrayna’nın gelecekteki üyeliği, Avrupa’nın mevcut zorluklarına verilecek en iyi yanıt ve AB’yi güçlendirmek için eşsiz bir fırsattır” sözlerini kullanan Şmıgal, sürecin olumlu sonuçlanacağını düşündüğünü belirtti.
Görüşmeler Pek Çok İlki Beraberinde Getiriyor
Ukrayna, Rusya’nın saldırıya başlamasından 4 gün sonra üyelik başvurusu yaptı. 28 Şubat 2022’de AB’ye üyelik başvurusu yapan Ukrayna, 23 Haziran 2022’de de adaylık statüsü aldı. Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılması için üyelik müzakerelerinin başlatılması kararı ise 23 Aralık 2023’teki AB zirvesinde alındı.
Süreç, bir ülke ile en hızlı şekilde görüşmelerin başladığı adaylık görüşmesi olarak tarihe geçti. AB, ilk kez bir ülkeyle başvuru tarihinden sadece 2,5 yıl sonra müzakerelere başlamış oldu. Bunun yanı sıra, AB ilk defa savaş halindeki bir ülkeyle müzakereye başladı. Daha önce Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler savaş halinde değildi ve mevcut bir düşmanı bulunmuyordu. Görüşmelerin ilke sahne olduğu bir diğer konu ise aday ülkenin temsilcisinin katılım şekli oldu. İlk defa aday ülke fiilen görüşme masasına oturmadan ülkesinden müzakerelere katılmış oldu.
Ukrayna AB’ye Girer mi?
Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde Avrupa Birliği’ne uyum yasaları görüşülecek. Ardından ilerlemeler denetlenerek ülkenin adaylık için uygun olup olmadığı değerlendirilecek. Avrupa Birliği’ne katılım için gerekli şartların belirlenip uygulanması ve ardından değerlendirilmesi süreci yıllar alıyor. Ancak Ukrayna’nın mevcut savaş halinden dolayı bu süreçte kolaylık sağlanıp sağlanmayacağı konusu merak ediliyor.