Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi’ni yayınladı. TÜİK tarafından yayınlanan raporda aylık bazda tarımsal girdi fiyatlarının yüzde 1,80 oranında yıllık bazda ise yüzde 29,73 oranında artış gösterdi.
TÜİK, Mart ayına ilişkin olarak yayınladığı Tarım-GFE ‘de Aralık ayına göre yüzde 10,32 oranında da artış gösterdiğini kaydetti. En yüksek artış aylık bazda yüzde 2,08 ile tarımda kullanılan mal ve hizmetler alanında yaşanırken tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler alanındaki yükseliş yüzde 0,15 oranında yükseliş gösterdi.
Tarımda En Yüksek Maliyet Veteriner Harcamalarında
Tarım sektöründe maliyetler aylık ve yıllık bazda bakıldığı zaman her iki alanda da veteriner harcamalarının en yüksek seviyede artış gösterdiği görülüyor. Yıllık veteriner harcamaları yüzde 55,87 ile hem Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi’ne hem de Türkiye’Nin enflasyon oranına göre hayli yüksek seyrettiği görülüyor. Veteriner harcamalarının aylık yükselişi ise yüzde 4,31 ile yine zirvede yer alıyor.
Enerji ve yağlayıcılar alt grubunda Mart ayında aylık bazda yüzde 1,17 oranında düşüş görülürken malzemelerde yüzde 0,05 oranında bir düşüş yaşandığı göze çarpıyor. Mart ay9ında düşüş yaşayan malzemeler kaleminin yıllık bazdaki artışı yüzde 35,23 ile ortalamanın üzerinde yer alırken enerji ve yağlayıcılar yıllık bazda yüzde 16,46 ile en düşük maliyet grubunu oluşturuyor.
Aylık Bazda Hayvan Yemi Yüzde 3,93 Arttı
Özellikle hayvancılık açısından en önemli iki ürün grubu içinde yer alan hayvan yemi ve veteriner harcamaları aylık bazda en çok yükselen gruplar arasında. Aylık bazda hayvan yemindeki yükseliş oranı yüzde 3,93 ile ikinci sırada yer alırken veteriner harcamaları ilk sırada bulunuyor. Hayvan yemi yıllık bazda ise yüzde 29,05 ile yıllık Tarım-GFE ortalamasına yakın bir seviyede yer aldı.
Aylık bazda en çok yükselenleri daha sonra sırasıyla tohum ve dikim maliyetleri (%2,67), makine bakım masrafları (%2,21), tarımsal ilaçlar (%1,9), binalar (%1,58), bina bakım masrafları (%1,41), gübre ve toprak geliştiriciler (%1,23) ve diğer mal ve hizmetler (%1,18) takip etti.
Yıllık bazda ise diğer mal ve hizmetler grubu yüzde 43,54 ile ikinci sırada yer aldı. Onu tohum ve dikim materyali (%41,55) ile malzemeler (%35,23) takip etti.
Diğer gruplarda yer alan kalemler ise yıllık bazda Tarım-GFE ortalamasının altında yer aldı.