Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşlara yönelik spekülatif yönlendirmelere karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, “Şu anda oturup, nerede iki kuruşu varsa gidip verimli olmayan alanlarda yatırıma yönlendiren kesim var.” dedi.
Bakan Şimşek, Kanal 7’de katıldığı programda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programda, ekonomik istikrarı artırmayı hedeflediklerini ve Orta Vadeli Program (OVP) ile dezenflasyonu sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, OVP’nin önemli hedeflerinden birinin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu vurguladı.
1 Yıllık Geçiş Süreci Var
Şimşek, ekonomik programlarının 3 yıllık bir perspektifi kapsadığını ve bir yıllık bir geçiş süreci öngördüğünü ifade etti. Bu programın, Türkiye’nin özgün şartlarını dikkate alarak hazırlandığını ve özellikle para politikasının daha işlevsel hale getirilmesini amaçladığını belirtti. Ayrıca, programın reel sektörün ve bankacılık sektörünün durumunu dikkate aldığını ve hassasiyetle hazırlandığını ifade etti.
Enflasyonu düşürmek için para politikasında normalleşme sürecinin başladığını ve Merkez Bankası’nın bu konuda serbest bir eli olduğunu açıkladı. Geçen yıl yaşanan depremlerin etkisinin devam ettiğini, inşaat girdi ve işçilik maliyetlerinin arttığını ve bunun enflasyon üzerinde etkisi olduğunu belirtti. Ancak, bu yıl enflasyonda düşüş öngördüklerini ve para politikasının bu süreci destekleyeceğini ifade etti.
Ayrıca, vergi politikasına da değinen Bakan Şimşek, enflasyonist etkiye yol açacak yeni vergilerin getirilmeyeceğini ve mevcut vergi oranlarının artırılmayacağını vurguladı. Ancak, vergi istisnaları, muafiyetler ve indirim oranlarının gözden geçirilebileceğini belirtti.
Spekülatif Yönlendirmelere İtibar Etmeyin
Bakan Şimşek, vatandaşların spekülatif amaçlı yönlendirmelere itibar etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, ekonomik programlarının sağlam bir temele dayandığını ve kararlılıkla uygulanacağını ifade etti.
Bakan Şimşek, ayrıca Türkiye’nin risk priminin düşmekte olduğunu, cari açığın daraldığını, büyümenin dengelendiğini ve ülkenin kredi notunun arttığını belirtti. Spekülatif yönlendirmelerin son dönemde arttığına dikkat çekerek, vatandaşların bu tür manipülasyonlara karşı dikkatli olmalarını istedi.
Özellikle Türk lirasının cazip hale getirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu doğrultuda TL mevduatının artış gösterdiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin dış kaynaklara olan erişiminin kolaylaştığını ve ülkenin uluslararası piyasalarda güvenilir bir aktör haline geldiğini belirtti.
Krediler Tüketimden Üretime Dönecek
Bakan Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programını kararlılıkla sürdüreceğini ve spekülatif amaçlı manipülasyonlara karşı mücadelede kararlılıkla ilerleyeceğini vurguladı. Ayrıca, vatandaşların ekonomik kararlarını alırken sağlam temellere dayanmaları gerektiğini söyledi. Hükümetin bu konuda gereken önlemleri almaya devam edeceğini ifade eden Şimşek şu şekilde konuştu;
“Vatandaşların, spekülatif amaçlı yönlendirmelere itibar etmemesinin kendi menfaatlerine olacağını düşünüyorum. Şu anda oturup nerede iki kuruşu varsa gidip verimli olmayan alanlarda yatırıma yönlendiren bir kesim var. Bunu siyasi saiklerle ya da gerçekten de öyle düşünüp de yapan da var. Milletin düşüncelerine, değerlendirmelerine, yorumlarına, eleştirilerine saygı duyuyoruz. Fakat makro ekonomik temeli olmayan bir portföye doğru yönlendirmeyi biz çok net şekilde görüyoruz. Bunun seçim arifesinde yapılmasının siyasi amaçla olduğunu düşünüyoruz.”
Bakan Şimşek, Türkiye’nin ekonomik istikrarını ve güvenilirliğini korumak için kredi politikasının da belirlendiğini ve kaynakların üretken alanlara, yatırıma, istihdama ve ihracata yönlendirileceğini belirtti. Bu çerçevede kredi politikasının müdahaleci bir yaklaşımla yönetileceğini ve kaynakların tüketim yerine üretim odaklı kullanılmasının sağlanacağını ifade etti.
Türk Lirası Cazip Hale Gelecek
Ayrıca, vatandaşların finansal tercihlerinin makroekonomik koşullarla uyumlu olduğunu ve Türk lirasının cazip hale getirilmesinin dezenflasyon programının bir parçası olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, Türk lirasını güçlendirmek için çaba gösterdiklerini ve para politikasını sıkılaştırdıklarını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik potansiyeline güvendiğini ve makroekonomik istikrarın sağlanması için gerekli adımların atılacağını vurguladı. Spekülatif hareketlere karşı dikkatli olunması gerektiğini ve ekonomik kararların sağlam bir zeminde alınması gerektiğini hatırlattı.
Dezenflasyon Nedir?
Fiyatların artış hızının azalması veya durması olarak tanımlanır. Yani enflasyonun azalması anlamına gelir. Dezenflasyon, ekonomide fiyat istikrarını sağlamak için bir hedef olarak belirlenir. Daha fazla bilgi için Dezenflasyon Nedir? ve Enflasyon Nedir?
Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?
Belirli mal ve hizmetlerin satışı üzerinden alınan bir tür tüketim vergisidir. KDV, her üretim ve dağıtım aşamasında katma değer yaratan her işletmeden toplanır ve tüketiciye yansıtılır. Bu vergi, mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansır ve hükümet geliri elde etmek için kullanılır.
Reel Sektor Nedir?
Bir ekonominin mal ve hizmet üreten kısmıdır. Reel sektör, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini içerir ve bir ülkenin ekonomik büyümesi ve istihdamı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Likidite Nedir?
Bir varlığın veya piyasanın kolayca nakde dönüştürülebilme yeteneğidir. Likidite, bir varlığın alınıp satılabilme ve fiyatının hızlı bir şekilde değişebilme yeteneği olarak da tanımlanır. Likidite, piyasalardaki etkinlik ve fiyat istikrarı açısından önemlidir.
Arz Yönlü Üretim Ne Demek?
Bir ekonomik politika yaklaşımıdır ve öncelikle üretim faktörlerinin verimliliğini artırmaya ve üretim kapasitesini genişletmeye odaklanır. Arz yönlü politikalar, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve enflasyonu kontrol altında tutmak için kullanılır.
Orta Vadeli Program (OVP) Nedir?
Bir ülkenin ekonomik politikalarını ve hedeflerini orta vadeli olarak belirlemek için oluşturulan bir plan veya programdır. OVP, ekonomik büyüme, enflasyon, bütçe dengesi gibi faktörleri ele alır. Belirli bir zaman diliminde bu hedeflere ulaşmayı amaçlar. Türkiye’de daha önce Berat Albayrak’ın Ekonomi ve Maliye Bakanı olduğu dönemde ortaya konulan OVP, Nurettin Nebati’nin bakanlığında ve Mehmet Şimşek’İn bakanlığında yeniden revize edildi.
Gelir Vergisi Nedir?
Bireylerin ve hanehalklarının gelirlerinden kesilen bir vergidir. Gelir vergisi, bireylerin kazançlarına göre belirlenen oranlarda uygulanır ve vergi gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Gelir vergisi, sosyal hizmetlerin finansmanı ve gelir eşitsizliğini azaltma gibi amaçlarla kullanılır.
Cari Açık Nedir?
Bir ülkenin ithalatının ihracatından daha fazla olduğu durumu ifade eder. Cari açık, bir ülkenin dış ticaret dengesizliğini gösterir ve uluslararası ticaret dengesiyle ilgili ekonomik bir göstergedir.
Spekülasyon Nedir?
Bir varlığın fiyatının gelecekteki artış veya azalışına dayalı olarak alım veya satım yapma eylemidir. Spekülasyon, finansal piyasalarda belirsizliklerden ve fiyat dalgalanmalarından kar elde etmeyi amaçlayan bir stratejidir.
Manipülasyon Nedir?
Finansal piyasalarda fiyatları yanıltıcı şekilde etkilemek amacıyla yapılan hileli veya yanıltıcı eylemlerdir. Manipülasyon, piyasalarda adil rekabetin bozulmasına ve yatırımcıların zarar görmesine neden olabilir.
Para Politikası Nedir?
Bir merkez bankasının para arzını ve faiz oranlarını kontrol etmek suretiyle ekonomik istikrarı sağlamaya çalıştığı politika alanıdır. Para politikası, enflasyonu kontrol etmek, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve işsizliği azaltmak gibi hedeflere yönelik olarak uygulanır.
Kurumlar Vergisi Nedir?
Şirketlerin karları üzerinden ödediği bir vergidir. Kurumlar vergisi şirketlerin net kârından kesilir ve vergi gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturur. Bu vergi, bir ülkenin vergi gelirini artırmak ve kamu harcamalarını finanse etmek için kullanılır.
Risk Primı Nedir?
Bir yatırımın veya borcun risk seviyesini belirlemek için talep edilen ek getiri miktarıdır. Yatırımcılar, daha yüksek risk taşıyan varlıklara yatırım yaparlarsa, daha yüksek bir risk primi talep ederler.
Risk primleri çok çeşitli olarak karşımıza çıkarlar. Bu haberde geçen risk primi terimi, ülkede yatırım yapmayla ilgili olarak yabancı yatırımcıların dikkate aldığı ve kredi der4ecelendirme kuruluşlarının puan olarak verdiği notlardır. En son Türkiye’nin kredi notu yükseltilmiş ve görünüm de negatiften durağana çevrilmişti. Fitch’in not artırımı ile ilgili habere bakabilirsiniz.
TCMB Sözlüğü Risk Primi’ni şu şekilde ifade ediyor: Riskli bir varlık veya kıymetin tamamen risksiz bir varlık veya kıymete göre yatırımcıya sağladığı fazladan getiriyi ifade etmektedir. Bir varlık veya kıymetin risk primi tamamen risksiz yatırım aracına göre elde edilen telafinin de göstergesi sayılabilmektedir.