Forbes’un 2024 Milyarderler Listesi’nde, Türkiye’den 27 iş insanı yer alıyor. Toplam milyarder sayısı ve serveti rekor bir artış gösterdi.
Forbes dergisinin 2024 yılında 38’inci kez yayımlanan Milyarderler Listesi, dünya genelinde milyarder sayısının ve toplam servetlerinin artışını ortaya koydu. Bu yılki listeye göre, milyarderlerin sayısı geçen yıla kıyasla 141 kişi artarak 2 bin 781’e ulaştı.
Bu artış, listeye giren milyarderlerin toplam servetlerinin de 2 trilyon dolar yükselerek 14,2 trilyon dolara çıkmasını sağladı. LVMH’nin Üst Yöneticisi Bernard Arnault, 233 milyar dolarlık servetiyle bu yıl da dünyanın en zengin kişisi oldu.
Türkiye’den ise 27 iş insanı bu prestijli listede kendine yer buldu. Listede Türkiye’nin en zengini olarak gösterilen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 5,1 milyar dolarlık servetiyle 597. sıradan listeye giriş yaptı.
Bernard Arnault, Forbes Listesinin Zirvesinde
LVMH CEO’su Bernard Arnault, 233 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un Milyarderler Listesi’nde ilk sırada yer alıyor.
Lüks eşya sektörünün dev ismi LVMH’nin (Louis Vuitton Moët Hennessy) Üst Yöneticisi Bernard Arnault, 233 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un Milyarderler Listesi’nde dünyanın en zengin insanı unvanını ikinci kez elde etti.
Arnault’un bu başarısında, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Christian Dior ve Sephora gibi dünya çapında tanınan markaların sahibi olan LVMH’nin büyük payı bulunmaktadır. Arnault’un serveti, geçen yıla göre 22 milyar dolar artarak, onu zirveye taşıdı.
Bu arada, teknoloji ve uzay sektörünün öncü ismi Elon Musk 195 milyar dolarlık servetiyle ikinci, e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ise 194 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı. Bu rakamlar, teknoloji ve lüks tüketim mallarının küresel ekonomideki dominant güçler olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
En Yaşlı 102, En Genç 19 Yaşında
Forbes Milyarderler Listesi, 102 yaşındaki George Joseph’ten 19 yaşındaki Livia Voigt’e kadar geniş bir yaş aralığını kapsıyor. Kadın milyarderler yüzde 13’ü oluşturuyor.
Forbes’un 2024 Milyarderler Listesi, milyarderler arasındaki çarpıcı yaş çeşitliliğini ve cinsiyet dağılımını gözler önüne seriyor. Listeye göre, milyarderlerin ortalama yaşı 66.
En yaşlı milyarder, 102 yaşındaki Amerikalı sigorta sektörünün önde gelen isimlerinden George Joseph olurken, en genç milyarder ise 19 yaşındaki Brezilyalı Livia Voigt olarak kaydedildi. Voigt, elektrikli ekipman üreticisi WEG’in kurucu ortağı olan büyükbabasının mirasını devralarak bu unvana sahip oldu.
Kadınlar, liste üzerindeki varlıklarını koruyarak milyarderlerin yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturdu. Bu oran, geçen yıl ile aynı kaldı. Dünyanın en zengin kadını, 99,5 milyar dolarlık servetiyle L’Oréal’in kurucusunun torunu Françoise Bettencourt Meyers olarak belirlendi. Ayrıca, en zenginler arasında yaşları 33 veya altında olan 25 milyarder bulunuyor ve bu kişilerin toplam serveti 110 milyar dolar olarak hesaplandı.
En çok milyarderin bulunduğu ülke ise 813 kişiyle ABD oldu. Çin 473 milyarderle ikinci, Hindistan ise 200 milyarderle üçüncü sırada yer aldı.
Yapay Zeka, Teknoloji Milyarderlerinin Servetini Katladı
Yapay zeka teknolojisine olan talep, teknoloji milyarderlerinin toplam servetini bir yıl içinde 750 milyar dolar artırarak 2,6 trilyon dolara çıkardı.
Yapay zekanın hızla gelişen alanı, teknoloji sektöründe önemli bir yükselişin katalizörü oldu. Forbes’un Milyarderler Listesi’nde yer alan bilgilere göre, yapay zeka teknolojisine olan yoğun talep, genel olarak teknoloji hisselerindeki artışı destekledi. Bunun sonucunda teknoloji milyarderlerinin toplam servetini sadece bir yıl içinde yaklaşık 750 milyar dolar artırarak 2,6 trilyon dolara çıkardı.
Bu büyüme, Charles Liang (Super Micro Computer), Lisa Su (Advanced Micro Devices) ve Harvey Jones (Nvidia) gibi yapay zeka alanında çalışan birçok kişinin Forbes’un Milyarderler Listesi’ne girmesine yardımcı oldu.
Ayrıca, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin Üst Yöneticisi Sam Altman da bu başarılı isimler arasında yerini aldı. Yapay zekaya artan ilgi, bu teknolojinin potansiyelinin sadece akademik veya araştırma alanlarında değil, aynı zamanda ticari başarı ve pazar değerinde de önemli bir faktör olduğunu ortaya koydu.
Türkiye’den Forbes Milyarderler Listesi’ne 27 İsim Girdi
Forbes’un Milyarderler Listesi’nde bu yıl Türkiye’den 27 iş insanı yer alırken, Türk milyarderlerin toplam serveti 56,1 milyar dolar olarak belirlendi. 2024 Forbes Milyarderler Listesi, Türkiye’den 27 ismin bu prestijli listeye dahil olduğunu ortaya koyarken Sabancı ailesinden kimsenin yer almaması dikkati çekti.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 5,1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengini olarak 597’inci sıraya yerleşti.
Murat Ülker’i, 3,5 milyar dolarlık servetiyle Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı takip ederken, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç 3,1 milyar dolarlık servetiyle üçüncü, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel 3 milyar dolarlık servetiyle dördüncü ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu 2,8 milyar dolarlık servetiyle beşinci sırada yer aldı.
Ayrıca, gelir vergisi rekortmenleri Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar gibi yeni isimler de listeye giriş yaptı. Baykar, özellikle SİHA ihracatındaki başarısıyla dikkat çekiyor ve gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde ediyor.
Türkiye’den listeye giren milyarderlerin toplam serveti yaklaşık 56,1 milyar dolar olarak hesaplandı, bu da Türkiye’nin global ekonomideki etkisini ve iş dünyasındaki başarılı isimlerini ortaya koyuyor.
Listedeki Türkler ve Servetleri
Listeye giren Türklerin tam listesi, yaş, servet ve sektör dağılımları aşağıdaki şekilde;
27- Haluk Bayraktar
$1.1 milyar
45 yaş
Askeri Endüstri
26- Deniz Şahenk
$1.2 milyar
78 yaş
Çeşitli sektörler
25- Aydın Doğan
$1.2 milyar
87 yaş
Çeşitli sektörler
24- Selçuk Bayraktar
$1.2 milyar
44 yaş
Askeri Endüstri sektörü
23- Mehmet Ali Aydınlar
$1.2 milyar
67 yaş
Sağlık sektörü
22- Faruk Eczacıbaşı
$1.3 milyar
69 yaş
İlaç ve Çeşitli sektörler
21- Hamdi Akın ve Ailesi
$1.4 milyar
69 yaş
Çeşitli sektörler
20- Bülent Eczacıbaşı
$1.5 milyar
74 yaş
İlaç ve Çeşitli sektörler
19- Ahmet Çalık
$1.5 milyar
66 yaş
Enerji, bankacılık, inşaat sektörleri
18- Mehmet Sinan Tara
$1.6 milyar
65 yaş
İnşaat sektörü
17- Ali Metin Kazancı
$1.6 milyar
89 yaş
Enerji sektörü
16- Mehmet Sinan Tara ve Ailesi
$1.9 milyar
65 yaş
İnşaat sektörü
15- Nihat Özdemir
$1.9 milyar
73 yaş
Çeşitli sektörler
14- Şefik Yılmaz Dizdar
$1.9 milyar
86 yaş
Moda Perakende sektörü
13- Sezai Bacaksız
$1.9 milyar
74 yaş
Çeşitli sektörler
12- Mustafa Küçük
$2 milyar
60 yaş
Moda Perakende sektörü
11- Filiz Şahenk
$2.2 milyar
57 yaş
Çeşitli sektörler
10- Hamdi Ulukaya
$2.3 milyar
50 yaş
Gıda sektörü
9- Ferit Faik Şahenk
$2.4 milyar
51 yaş
Çeşitli sektörler
8- Ali Erdemoğlu
$2.5 milyar
64 yaş
Halı sektörü
7- Mustafa Rahmi Koç
$2.7 milyar
93 yaş
Çeşitli sektörler
6- Erman Ilıcak
$2.7 milyar
56 yaş
İnşaat sektörü
5- İbrahim Erdemoğlu
$2.8 milyar
61 yaş
Halı sektörü
4- Semahat Sevim Arsel
$2.8 milyar
93 yaş
Çeşitli sektörler
3- İpek Kıraç
$3.1 milyar
39 yaş
Çeşitli sektörler
2- Şaban Cemil Kazancı
$3.5 milyar
63 yaş
Enerji sektörü
1- Murat Ülker
$5.1 milyar
65 yaş
Gıda sektörü