TÜİK, Mayıs ayı enflasyonunu açıkladı. Bu yıl Mayıs enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre 3,36 puan artarak aylık yüzde 3,4 oranında gelirken yıllık enflasyon yüzde 75,5 olarak kaydedildi.
Mayıs ayında, aylık bazda en yüksek fiyat artışı giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Bu grubu, doğalgaz fatura desteğinin sona ermesiyle konut grubu takip etti.
Mayıs ayında çekirdek enflasyonda hafif bir düşüş görüldü. Yıllık çekirdek enflasyon, 14 ay sonra ilk kez manşet TÜFE’nin altına geriledi.
Bu enflasyon oranıyla birlikte yıllık enflasyon zirve yaptı. Baz etkisiyle bundan sonraki süreçte düşmesi bekleniyor. Enflasyon açıklamasını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yorumladı.
Mehmet Şimşek: “En Kötüsü Geride Kaldı”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, rakamları “En kötüsü geride kaldı” diyerek yorumladı.
“Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz.” diyen Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün Haziran ayında başlayacağını ifade etti. “Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşıma şu şekilde devam etti:
“Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak.
Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek.
Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”
Mehmet Şimşek, bu sözlerin ardından aşağıdaki grafikleri paylaştı.
Baz Etkisi Nedir?
Enflasyonun bu ay zirve yaparak bundan sonra düşecek olmasını iktisatçılar “Baz Etkisi”yle ifade ediyorlar. Baz etkisiyle, enflasyon olması gerekenden daha yüksek veya daha düşük görünme potansiyeline sahiptir. Baz etkisi nedir isimli aşağıdaki makalemizi de okuyabilirsiniz.