Son 20 yılın internet dünyasına damga vuran Google’ın kara kutusu sıralama algoritmalarının sızdırıldığı iddia ediliyor. Sıralama algoritmalarının sızdırılması, geçen yıl Yahoo arama motorunun sızdırılan algoritmalarından daha büyük bir etkiye sebep oldu.
Google sıralama algoritmaları, bir bot hesap tarafından Github’da paylaşılmasının üzerinden kısa bir süre sonra kaldırıldı. Ancak belgeleri ellerinde bulunduran Rand Fishkin ve Michael King isimli kişiler beraber algoritmalar üzerinde çalışarak kamuoyuna açmaya başladılar.
13 Mart 2024’te Github’da yayınlandığı ortaya çıkan belgelerde, Google’ın sıralama algoritmalarının nasıl çalıştığıyla ilgili enteresan bilgiler bulunurken, Fishkin ve King, elde ettikleri verilerin tamamını henüz analiz edemediklerini dile getirdiler.
Yaklaşık 2596 değişkenin bulunduğu incelemelerde 14 bin 14 adet öznitelik bulunuyor. Bunlardan sadece birkaç tanesini açıklayan araştırmacılar kişisel web sitelerinde detaylı bilgiler paylaştı.
Fishkin’in makalesi için tıklayınız.
King’in makalesi için tıklayınız.
Google Sıralama Algoritmalarında Sızdırılan Bilgiler
Google’ın sıralama algoritmalarında sızdırılan bilgilerle alakalı, bugüne kadar doğru bilinenler ve yanlış bilinenler ayrı ayrı sıralanmış durumda. Ayrıca şimdiye kadar bilinmeyen ufak tefek bilgiler de bulunuyor.
Ancak her iki araştırmacı da belgelerin sadece çok ufak bir kısmını inceleyebildiklerini söylüyor.
- Navboost: Google’ın tıklama sayılarını ve bir ziyaretçinin sayfada geçirdiği süreyi takip ettiği öteden beri biliniyordu. Ancak bunları takip etme yöntemleri tam olarak bilinmiyordu. Sitelerdeki izleme kodlarının dışında Google’ın bu izlemeyi Chrome tarayıcıları da kullanarak yaptığı ortaya çıktı.
- Clikstream Data: Navboost’la aynı şekilde ziyaretçilerin verilerini ve tıklama etkinliklerini, diğer sitelerle olan bağlantılarını inceler. Bu sitelerin Chrome’da favorilere eklenmiş olmasının pozitif yönde etki ettiği de başka SEO uzmanlarınca tahmin ediliyor.
- Backlinkler: SEO uzmanlarının uzun zamandır önerdiği backlink alımı, Google tarafından yapılan açıklamalarla “artık önemsiz olduğu” düşünülüyordu. Ancak ele geçirilen belgelerden anlaşıldığı kadarıyla backlink almak hala çok önemli. Ancak backlink alınan kelimenin çeşitliliği daha önemli.
- Spam Filtreleme: Google, Chrome’da bulunan çerez geçmişlerini izliyor ve filtreliyor. Bu sayede algoritmalar spam siteleri daha kolay tespit ediyor. Bunun yanında manuel olarak spam filtreleme yöntemleri de kullanılıyor.
- Whitelistler: Google, Covid 19 döneminde bazı güvenilir kaynakları beyaz listelere eklemiş. Aynı uygulamayı seçim dönemlerinde de uyguluyor. Bu da önemli zamanlarda Google’ın kendi istediği kaynakları, algoritmalardan bağımsız olarak öne çıkardığını gösteriyor.
- Twidlers: Google’ın daha önce açıklanmamış twidlers adı verilen bir algoritması olduğu ortaya çıktı. Twidlers algoritmasının, açıklanan Panda algoritması olduğu veya bu algoritmadaki bazı unsurları besleyen başka bir algoritma olduğu tahmin ediliyor.
Açıklamalar, bu belgenin en erken Ağustos 2023 tarihinin sıralama algoritmaları olduğu ve bazı unsurların değişmiş olabileceğini söylüyor. Ancak söz konusu belgelerin küçük bir kısmını kalifiye ettiklerini dile getiren King ve Rifkin, çalışmalarına devam ederek güncel bilgileri yayınlayacaklarını söylüyor.
Belgeler Google Hisse Senetlerini Nasıl Etkiledi?
Belgelerin açıklanması, Google hisse senetlerine herhangi bir etkide bulunduğu gözlemlenmedi. Belgelerin sızdırıldığı tarih ve açıklandığı tarihlerde Google hisse senetlerinin yönünün yukarı olduğu dikkat çekiyor.
22 Mart’ta Google’ın sahibi olan Alphabet’in hisse senedi fiyatı (GOOGL) 151,77 dolardan günü kapatırken, 25 Mart pazartesi günkü kapanışı 151,15 dolar gibi sınırlı bir düşüş gösterdi. Belgelerin yorumlanma tarihi ise her iki makalede de 27 Mayıs gününe denk geliyor. 27 Mayıs pazartesi gününe denk geliyor ancak Amerikan borsaları Anma Günü dolayısıyla kapalıydı. Alphabet hisseleri 28 Mayıs salı günü yükseliş gösterdi. 24 Mayıs’ta günü 176,33 dolar seviyesinden kapatan hisse senedi, 28 Mayıs’ta 178,02’den kapanış yaptı. Ancak 30 Mayıs perşembe günü nispeten daha sert bir düşüş gösteren hisseler, iki günün ardından 173,56 dolar seviyesine geriledi.