TÜİK, haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksinde aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon ise yüzde 71,60 olarak gerçekleşti.
Açıklanan enflasyon verilerine göre Yİ-ÜFE (Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi) ise yüzde 1,38 artış gösterdi. Böylece Yİ-ÜFE’deki yıllık değişim yüzde 50,09 olarak ölçüldü.
Baz Etkisiyle Dezenflasyon Süreci Başladı
Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Haziran ayında, Mayıs ayına göre değişimi yüzde 1,64 olarak açıklandı. Geçen yıl Haziran ayındaki değişim yüzde 3,92 olmuştu. Böylece baz etkisiyle dezenflasyon sürecine girilmiş oldu.
Mayıs ayında ölçülen yıllık enflasyon oranı yüzde 75,45 olmuştu. Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak gerçekleşti. 2023’ün haziran ayından beri aralıksız yükselişte olan yıllık enflasyonun 1 yılın ardından düşüş sürecine girdiği bu sonuçlarla dikkat çekiyor.
Daha fazla bilgi için: Enflasyonda Baz Etkisi Nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
Haziran’da Enflasyonu En Çok Yükselenler
Haziran ayında konut fiyatları yüzde 3,79 ile en çok yükselen kalem oldu. TÜFE ortalaması üzerinde yükseliş gösteren harcamalar ise sağlık, gıda, haberleşme, lokanta ve oteller, eğitim ve konut olarak dikkat çekti.
1,64 olarak ölçülen aylık ortalama fiyat artışının üzerinde artan kalemlerden sağlık harcamaları yüzde 1,69 artarken gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artış yüzde 1,78 oldu. Haberleşme maliyetlerindeki artış oranı Mayıs ayına kıyasla yüzde 2,54 olarak ölçüldü. Lokanta ve oteller yüzde 3,09 artarken, eğitim ise yüzde 3,47 oranında yükseldi.
Ev eşyası, çeşitli mal ve hizmetler, eğlence ve kültür, alkollü içecekler ve tütün kategorilerindeki artış enflasyonun altında gerçekleşirken ulaştırma ile giyim ve ayakkabı fiyatlarında ise düşüş göründü.
Ev eşyası grubundaki artış yüzde 1,62 ile TÜFE ortalamasına yakın geldi. Çeşitli mal ve hizmetlerdeki enflasyon oranı ise yüzde 1,56 olarak ölçüldü. Eğlence ve kültürde yüzde 0,26 artış yaşanırken alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde 0,07 düzeyinde artış gerçekleşti. Fiyatları düşen ulaştırma harcamaları yüzde 0,13 düşerken giyim ve ayakkabıdaki fiyat düşüşünün ise yüzde 0,58 olduğu kaydedildi.
Yıllık Enflasyon Rekoru Eğitimde
Son bir yıl içinde fiyatı en çok artan harcama kaleminin eğitim olduğu dikkat çekiyor.
Bu harcamaların son bir yıl içindeki fiyat değişimleri şöyle oldu;
Yıllık Ortalama Enflasyonun Üzerinde Artanlar
Eğitim: yüzde 107,11
Konut: yüzde 94,72
Lokanta ve oteller: yüzde 90,67
Sağlık: yüzde 78,51
Yıllık Ortalama Enflasyonun Altında Artanlar
Gıda ve Alkolsüz İçecekler: yüzde 68,08
Alkollü içecekşer ve tütün: yüzde 67,93
Ev eşyası: yüzde 67,72
Ulaştırma: yüzde 65,67
Çeşitli mal ve hizmetler: yüzde 64,27
Eğlence ve kültür: yüzde 61
Haberleşme: yüzde 52,27
Giyim ve ayakkabı: yüzde 47,48
35 Ürünün Fiyatı Düştü
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre Haziran ayında bir önceki aya göre 35 üründe fiyat düşüşü yaşandı. Buna karşın enflasyon sepetinde yer alan 103 ürünün fiyatının ise arttığı kaydedildi. TÜİK bu ürünlerin hangileri olduğuna dair bir bilgi vermedi.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyonun ise aylık yüzde 1,70 olarak ölçüldüğü kaydedilirken yıllık çekirdek enflasyon yüzde 70,40 olarak gerçekleşti.
Çekirdek enflasyonun nasıl ölçüldüğünü merak ediyorsanız, Çekirdek enflasyon nedir yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca Enflasyon Türleri ve Terimleri yazımıza da göz atabilirsiniz.